Week 7

11 juli 2021

Inmiddels zijn alle baasjes definitief bekend. Gelukkig is iedereen heel blij met de pupkeuze zoals wij die gemaakt hebben. We hebben niet alleen naar de testresultaten gekeken maar ook naar de toekomstige thuissituatie en wat de eigenaar met de pup wil gaan doen.
We hebben nu bijna met iedereen de resultaten van de puppytest besproken.
Donderdag stond het bezoek aan de dierenarts in Sleeuwijk op het programma. Nou, de pups zijn in ieder geval ook ‘autoproof’. Het is ongeveer een half uurtje rijden naar Sleeuwijk maar na een paar kilometer lagen de pups heerlijk te slapen. Wat wel heel jammer was dat er maar 1 persoon (met mondkapje!) mee mocht naar binnen. Dus we hebben helaas geen foto’s van het onderzoek. De dierenarts was heel tevreden over de lichamelijke conditie van de pups. De hondjes zijn beoordeeld op hun ‘exterieur’ en hun ‘interieur’. Het zijn gezonde hondjes met goeie gewichten! Ook luisterde de dierenarts naar hun hartje en hun longen etc.
We hebben vanmorgen alleen Paddy nog maar gewogen. Zij was wakker en haar nieuwe baasjes waren op puppybezoek en op ‘rapportbespreking’ in verband met haar eerste ‘examen’. Paddy woog al meer dan 5,5 kg.
Omdat Twan zo moet vertrekken i.v.m. een workshop veldwerk worden de andere schatjes aan het einde van de middag gewogen. Ik vermoed dat ze dan allemaal boven de 5 kg zullen wegen.
De grafiek komt dus later. Ook het filmpje dat ik vanmorgen gemaakt heb wordt vanavond op de website geplaatst. Ik ben namelijk digi-beet en weet niet hoe ik zo’n filmpje kan plaatsen. Ik vind de kwaliteit van het filmpje ook wat matig maar ‘enjoy yourself’.

Hieronder vind je een schema van wat wij nog in de planning hebben staan.
Verder vind je nog wat extra informatie. Uiteraard kun je in de toekomst één en ander naar eigen inzicht aanpakken.

Deze week: enkele ‘weetjes’.

De eerste pups worden opgehaald. Contracten worden ondertekend.
Paddy wordt vrijdag opgehaald en Doortje en Denzo gaan zaterdag mee met hun nieuwe baasjes.
Volgende week woensdag gaat Wolf naar zijn nieuwe huis en donderdag verlaten als laatste Wanda en Luna het nest.

Ontwormingsschema:

Als de pup thuis is moet deze voor de 4e keer ontwormd worden met pasta of tabletjes
Pup bij 8 weken, daarna elke maand tot ze een half jaar oud zijn.
Volwassen honden minimaal 4 keer per jaar ontwormen.

Vaccinatie:

De pup heeft al de eerste puppy-vaccinatie gekregen. De datum staat vermeld in het dierenpaspoort.
Bij 9 weken krijgt de pup de 2e vaccinatie: parvo en de ziekte van Weil.
Bij 12 weken wordt de grote cocktail-vaccinatie gegeven. Het is gebruikelijk dat deze elk jaar herhaald wordt.
Als de pup op puppycursus gaat of als hij veel contact heeft met andere honden, dan kan de hond het best gevaccineerd worden tegen kennelhoest. Deze vaccinatie is ook nodig als de hond bijvoorbeeld naar een pension gaat.
Als de hond mee gaat naar het buitenland, zelfs naar België, dan moet de hond minimaal 3 weken van tevoren gevaccineerd worden tegen rabiës/hondsdolheid. Deze vaccinatie mag pas op een leeftijd van 3 maanden gegeven worden. De rabiësvaccinatie is verplicht! Daarnaast heeft elk land zo zijn eigen regels.

Vlooien en teken:

Vanaf de leeftijd van 8 weken kunnen ze met een druppel in de nek behandeld worden. Vlooiendruppels werken over het algemeen 4 weken en moeten dus elke maand herhaald worden. Ook moet je controleren of het middel werkt tegen teken.
Wij gebruiken de Seresto band. Deze werkt 7 tot 8 maanden tegen vlooien en teken.
De pups mogen deze band vanaf 8 weken volgens de fabrikant dragen. Let er wel op dat de band niet te strak gaat zitten, omdat de pup hard groeit. De band kan altijd in een andere stand gezet worden. Je moet dan wel zorgen dat de band in het begin niet te kort afgeknipt wordt.

14 juli 2021

Ik, denk dat we het aan de meeste pupkopers wel verteld hebben maar toch nog even voor alle zekerheid wil ik vermelden dat de ‘chew-it’ nylon botten heel goed zijn om hun tanden te ‘poetsen’.
Deze botten zijn geschikt voor honden vanaf 8 maanden. Met dit bot kun je ook voorkomen dat jouw hond straks aan tafelpoten gaat knagen. Ze hebben nu een compleet gebit maar dat moet, net als bij mensen, weer gewisseld worden voor een prachtig gebit met o.a. echt grote hoektanden.
De hond stamt af van de wolf en met die enorme hoektanden konden ze het wild goed verscheuren. Er zijn ook producten te koop waarmee je echt het gebit van een hond kunt poetsen. Wij doen dit niet want door op de nylon botten te knagen poetsen zij hun tanden stralend wit en hebben onze honden geen tandsteen.
Dit komt overigens ook doordat wij onze honden verder echt alleen maar brokken geven of zo af en toe KVV (kant en klaar vers vlees) 
Maar ik weet dat dierenartsen soms een hond een verdoving geven zodat ze het gebit goed kunnen reinigen. Ik denk verder ook dat de ene hond gevoeliger is voor tandsteen dan de andere. Het is net als bij mensen. Hoe is de samenstelling van het speeksel…