Week 3

13 juni 2021

Er gaat een wereld voor ze open als hun oogjes open gaan. De blonde pup zag voor het eerst een zwarte versie van zichzelf. Haar ‘grote’ zwarte broer. Haha!
De puppy-tv staat hier de gehele dag aan. Ik zit graag naar de pups te kijken. Hoe ze slapen, lepeltje lepeltje, op hun rug. Op hun zij, alleen of met z’n tweetjes, met het kopje op de buik van een zusje. In ieder geval zijn alle pups ‘totally relaxed’. Voor de pups gelden geen coronamaatregelen. Ze liggen op boven op elkaar te slapen of op en onder elkaar aan de melkbar, zoals je op het filmpje kunt zien. Tja, ze kunnen nog niet veel meer natuurlijk! Alhoewel steeds meer pups aan het oefenen zijn om op 4 pootjes te gaan lopen!
Dat is zo leuk om te zien. Ze lopen al wankelend en best snel door de werpkist en dan ineens vallen ze om.
Ze worden steeds ondernemender en tijdens het dagelijks wegen, het desinfecteren en verschonen van het vetkleed moeten de pups even in een doos.
Nu, nog even en ze kruipen eruit hoor en moeten we ze in een hogere doos gaan zetten.
De pups zijn afgelopen week ontwormd. Ze hebben een pasta gekregen. Tegelijkertijd is mama Britt ook ontwormd. Maar zij heeft een tabletje gekregen. Goed verpakt in een stukje worst want als je het tabletje tegelijkertijd met haar brokjes zou geven zou ze het gewoon liggen en eet ze alleen haar brokjes er omheen lekker op.

De ontwikkelingsfase van een hond
bron: www.puppiesopvoeden.nl
De ontwikkelingsfasen van de hond kunnen worden onderverdeeld in 6 fases:

1. de neonatale fase;
2. de overgangsfase;
3. de socialisatie periode;
4. de juveniele (jeugd) fase;
5. de puberteit;
6. volwassenfase.

Hieronder worden de drie fasen beschreven die de pups bij van Attelaken mee maken.
Er moet wel rekening gehouden worden dat de periodes niet exact afgebakend kunnen worden. Ook bij de hond heb je vroeg- en laatbloeiers.

1. De neonatale fase

De neonatale fase is de periode vanaf de dag dat de pups geboren worden tot ongeveer 14 dagen. De pups worden na een draagtijd van gemiddeld 9 weken (59 tot 63 dagen) doof en blind geboren. De eerste 10 – 14 dagen blijven ze dit. Deze fase bestaat voornamelijk uit eten, slapen en groeien. Ze kunnen al wel voelen en ruiken. Met behulp van hun neus en tastzin vinden zij de weg naar de tepel van de moeder.
Ze leren ergens in deze twee weken ook de geur van hun moeder en die van hun broertjes en zusjes te herkennen en weten zodoende voor de rest van hun leven hoe honden ruiken.
De pups nemen in deze periode ook de geur van mensen in zich op, in deze levensfase ontstaat de binding hond – mens al. Het is belangrijk dat de pups elke dag even in de hand zijn, maar laat in deze fase nog niet te veel (vreemde) mensen bij de pups.
De navelstreng begint al na de eerste dag in te drogen en valt er na ongeveer een week af. Vanaf de tiende dag kunnen de oogjes open gaan.
Verder is het belangrijk dat de pups in deze fase voldoende rust krijgen.

2. De overgangsfase

De overgangsfase is ongeveer tussen de 10 en 21 dagen. Deze fase gaat vooraf aan de socialisatieperiode. De pups openen hun oogjes, beginnen wat rond te kruipen en gaan ook horen. Langzaam ontwikkelt hun gezichtsvermogen.
Rond de 3e week is hun gezichtsvermogen volledig ontwikkeld en ook hun reukvermogen komt op volle sterkte. In deze periode gaan de pups op onderzoek uit en spelen ook al wat met elkaar.
De pups drinken in eerste instantie moedermelk/puppymelk, maar tegen het einde van deze fase wordt ook begonnen met vaster voedsel (pap).
Met twee weken krijgen de pups hun eerste wormkuurtje. Pups kunnen namelijk al in de baarmoeder besmet raken door wormen.
Omdat een worminfectie de ontwikkeling van een pup nadelig kan beïnvloeden is het van belang pups goed te ontwormen. Het is belangrijk om het ontwormingsschema te volgen.
In deze periode (met 3 à 4 weken) komen ook de eerste tandjes door.

3. De socialisatieperiode

De socialisatieperiode is tussen de 3 tot 12 weken. Deze periode kunnen we indelen in twee fasen, de inprentingsfase (3 tot 5 weken) en de eigenlijke socialisatiefase (5 tot 8 weken).
De inprentingsfase in een belangrijke periode in het leven van de pups. In deze periode gaan de pups op onderzoek uit, gaan spelen met moeder en nestgenootjes, reageren op harde geluiden, kwispelen, eten hun eerste vaste voedsel en gaan ook bij het nest vandaan om hun plasje of poepje te doen. Het is dan ook belangrijk dat de pups zoveel mogelijk verschillende indrukken en geluiden ervaren.
Er komt ook meer bezoek naar de pups kijken en ze komen dus meer in aanraking met de mens. Dit wordt socialiseren genoemd. Deze eerste socialisatieperiode moet rustig gebeuren zodat de pup alles goed kan verwerken.
De pups worden met 4 weken weer ontwormd.
Op de leeftijd van 4 à 5 weken beginnen de pups brokjes te eten. De pup vindt het lekker om ergens op te kauwen omdat in deze periode de tanden en kiezen verder doorkomen. Met 6 weken worden de pups weer ontwormd.
Met 5 tot 8 weken wordt door middel van spel geleerd hoe de pup zich sociaal moet gedragen ten opzichte van de broertjes, zusjes en andere soortgenoten. Zo wordt spelenderwijs al een ‘rangorde’ tussen de pups gevormd. Ze oefenen verdediging en vluchtgedrag.
Als het nodig is wordt de pup door de moederhond gecorrigeerd. De nestbinding is groot maar gaat geleidelijk aan afnemen. Op de leeftijd van ongeveer 7 weken gaat de nieuwsgierigheid voor zijn omgeving de overhand krijgen. De pups moeten in deze periode de kans krijgen om veel dingen te kunnen onderzoeken en in contact te komen met verschillende mensen, kinderen en dieren.
Opvallend is in deze periode dat de puppies het gedrag van de volwassen roedelgenoten proberen te imiteren/overnemen.
In deze weken zijn de pups goed gegroeid, is vaster in zijn bewegingen en volwassener geworden. Hij heeft zijn eerste vaccinatie gehad, is bekeken door de dierenarts en meestal gechipt. Hij is klaar om de volgende fase in te stappen: naar huis met zijn nieuwe baas.
De socialisatieperiode gaat bij zijn nieuwe baas door. Zijn wereld wordt veel groter, het is belangrijk om de pup overal mee naartoe te nemen, zodat hij zoveel mogelijk positieve ervaringen op kan doen.
In deze periode leert de pup heel snel en vergeet dit de rest van zijn leven niet meer. De pup gaat nu ook onze taal leren, de woordjes ‘ja’ en ‘nee’ zijn belangrijk bij de opvoeding van uw pup. Straf de hond nooit voor overmoedig gedrag, dat maakt hem onzeker.
Met 8 weken moet de pup weer ontwormd worden.

Bij 9 weken krijgt de pup zijn 2e vaccinatie. De pup zal met zijn baas voor de eerste keer naar de dierenarts gaan.
Bij het eerste onderzoek kijkt de dierenarts de pup altijd goed na, hij controleert bijvoorbeeld het gebit, ogen en oren worden bekeken, naar het hart en de longen wordt geluisterd, de buik wordt gecontroleerd of er geen navelbreuk is, de pup wordt gewogen, bij een reutje wordt gecontroleerd of de balletjes zijn ingedaald en eventueel wordt de chip gecontroleerd.
Na de 2e vaccinatie mag u met uw pup naar puppycursus. Het is belangrijk dat de pup in de komende periode (vanaf zo’n 8 weken) in aanraking komt met andere honden.

Vanaf week 3 wegen we de pups 2 keer per week

16 juni 2021

Vanmiddag is het binnenverblijf groter gemaakt. Het schuifdeurtje werd verwijderd en Twan probeerde de pups te lokken. De pup met het turqoise bandje toonde zich een ware durfal. De andere pups volgden schoorvoetend. Eigenlijk moet ik schrijven ‘schoorpotend’. Ook vonden de pups de kranten maar vreemd. Het pupje met het gele bandje rook er ook aan. Mmm. Drukinkt! Ze ruiken en likken aan elkaar en ‘bijten’ in een bewegend staartje dat toevallig voorbijkomt of in een oortje. Ze doen de hele dag weer nieuwe indrukken op. De pups komen op de ‘lokroep’ van Twan af en kijken ons echt aan nu. Vandaag worden de pups weer gewogen. We zijn nu overgegaan naar 2 keer per week wegen. Op woensdag en zondag. Het worden al echte dikkertjes hoor. Het hebben van een nestje heeft wel een impact op Britt. Normaal krijgt ze twee keer per dag brokjes en nu 4 en soms zelfs 5keer per dag. Daarnaast geven we Britt geitenmelk en vers vlees en worst en nog is ze best wel mager.