dracht

Bron: BayerPetCare

Week 1-2: van eicel naar foetus

Joepie! Vandaag is mijn eicel bevrucht in de eileider en kan mijn grote reis beginnen. Samen met mijn toekomstige broertjes en zusjes vertrekken we naar de baarmoeder. Bij onze mamahond bestaat dat uit twee langvormige buizen (baarmoederhoorns) die beneden weer samenkomen. We verdelen ons netjes, zodat er niemand alleen zit, en nestelen ons in de zachte baarmoederwand. Ik splits me op van 4 tot wel 64 cellen, en krijg al direct een hoofd, ruggengraat en zelfs mijn staart! Het is een spannende fase, want als mama nu ziek wordt, dan blijf ik waarschijnlijk ook niet gezond. Ook mag mama niet zomaar medicijnen krijgen van haar baas, want daar kan ik niet zo goed tegen.

Week 3-4: groeien als kool

Als de 19e dag is aangebroken, ga ik me nog beter verstoppen in de baarmoederwand. Mama kan hierdoor best wel misselijk worden, maar dat hoort erbij. In week 4 groeit mijn hoofd, krijg ik oogjes en mijn eerste rugwervels. Ik ga nu echt heel hard groeien en verdriedubbel bijna in grootte. Wist je dat ik nu al zo’n 15 mm ben? Dat is zo groot als een walnoot. Ook krijg ik mijn organen. Mama zal nu wel melkklieren ontwikkelen, zodat ik en mijn broertjes en zusjes straks goed kunnen drinken. Als de baas van mama ons wil zien, dan kan dat via een echo bij de dierenarts. 

Week 5-6: ontwikkeling van geslacht

Ik lijk steeds meer op een echte puppy, met tanden, tenen, nagels en snorharen. Ik ben nu al 30 mm groot en kan al goed voor mezelf zorgen omdat mijn eigen organen al helemaal af zijn. Mijn ogen gaan nu ook open en ik krijg mijn huidskleur. Mama vindt ons maar lastig, want ze is veel zwaarder geworden en we zijn maar druk in ons grote zwembad. Wist je dat we nu ook een jongetje of een meisje worden? Hmmm, wil ik eigenlijk een reu of een teefje zijn? Helaas wordt dat automatisch bepaald. Wel heb ik een goede plek bemachtigd in de baarmoeder. Omdat ik in het midden zit, en hier de meeste voeding komt, word ik de sterkste uit het nest en later vast de baas. Na week 6 weeg ik ongeveer 6 gram en ben ik 45 mm groot. Wat een kanjer he?

Week 7-9: klaarstomen voor de buitenwereld

De baas van mama kan me nu heel duidelijk zien met röntgenstraling, want mijn skelet is al helemaal af. Ook kan hij me voelen als ik mijn eerste pootje probeer te geven. Ik schop af en toe wel per ongeluk tegen mama’s organen en buikwand aan, daardoor heeft ze niet meer zoveel trek. Mama is al bijna kaal op haar buik, zodat ik straks makkelijk de tepel kan vinden om te drinken. De laatste weken zijn best zwaar voor haar, maar ik ben er bijna! Ik stop al mijn energie in groeien, groeien en nog eens groeien. Het eten wordt voor haar wat moeilijker, we nemen immers zoveel plaats in. Een meer geconcentreerde voeding kan een oplossing zijn. Vanaf dag 57 (begin van week 9) kan ik veilig naar buiten komen. Ik kan niet wachten om te spelen!